Wat is het hormoonstelsel?

Wat is het hormoonstelsel?

Daarnaast is er het hormoonstelsel. Dit is een veel langzamer systeem waarbij boodschapperstoffen voornamelijk via het bloed vervoerd worden en die kan een algemene werking hebben, maar ook zeer specifiek. Deze boodschappenstoffen noem je hormonen.

Wat zijn de klachten betreffende het hormoonstelsel?

Klachten betreffende het hormoonstelsel. Er zijn verschillende ziektes en klachten die kunnen ontstaan door een onjuiste werking van het hormonale stelsel. Hieronder staan enkele veel voorkomende voorbeelden toegelicht. Diabetes mellitus en het hormoonstelsel. Diabetes mellitus of suikerziekte is een stofwisselingsziekte.

Welke organen zijn betrokken bij het hormoonstelsel?

Het hormoonstelsel is een ingewikkeld systeem waar veel organen bij betrokken zijn. Voorbeelden van endocriene klieren zijn de hypofyse, de schildklier, de bijschildklieren, de thymus, de alvleesklier, de bijnieren, de paraganglia, de eierstokken en de testikels (zaadballen). Vraag het de medisch specialist.

Hoe werkt het zenuwstelsel en het hormoonstelsel samen?

Het zenuwstelsel en het hormoonstelsel werken nauw samen (er is zowel overeenkomst als verschil). Het zenuwstelsel doet als het ware 24 uur per dag metingen in onze “binnenwereld” en “buitenwereld” en kan het hormoonstelsel aansturing geven indien dat nodig is. In veel gevallen gaat dit buiten ons bewustzijn om.