Wat doet de pneumokokkenbacterie?

Wat doet de pneumokokkenbacterie?

Pneumokokken (invasieve) Na de meningokok is de pneumokokkenbacterie momenteel de belangrijkste oorzaak van bacteriële meningitis (hersenvliesontsteking). Daarnaast kan ze ook verantwoordelijk zijn voor een bacteriële longontsteking (pneumonie), middenoorontsteking (otitis), of een algemene bloedvergiftiging (sepsis).

Wat zijn de bijwerkingen van de pneumokokkenprik?

De meest voorkomende bijwerkingen van het pneumokokkenvaccin zijn:

  • pijn.
  • roodheid.
  • zwelling op de plaats van de injectie.
  • hoofdpijn.
  • vermoeidheid.
  • spierpijn.
  • koorts.

Hoe voorkom je pneumokokken?

De beste manier om pneumokokkenziekte te voorkomen is door vaccinatie. Er zijn verschillende vaccinatieprogramma’s voor volwassenen, voor medische risicogroepen en voor kinderen. Daarnaast is het ook mogelijk om uit eigen beweging de pneumokokkenprik te halen.

Hoe vaak krijg je een pneumokokken vaccinatie?

Hij heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat vanaf najaar 2020 alle volwassenen van 60, 65, 70 en 75 jaar eens in de 5 jaar een uitnodiging van hun huisarts ontvangen voor een pneumokokkenvaccinatie. De vaccinatie kan tegelijk met de griepvaccinatie plaatsvinden.

Wie komt er in aanmerking voor pneumokokkenvaccinatie?

Pneumokokkenvaccinatie najaar 2022 In 2022 ontvangen mensen van 66 tot en met 69 jaar (d.w.z. mensen geboren vanaf 1-1-1953 tot en met 31-12-1956) een uitnodiging voor de pneumokokkenprik.

Wat zijn de symptomen van pneumokokken?

Meestal wordt iemand in korte tijd ernstig ziek met hoge koorts of juist ondertemperatuur. Per ziektebeeld zijn de klachten verschillend. Zo kan men last hebben van koorts, kortademigheid, pijn bij het ademhalen, hoofdpijn, nekstijfheid, verwardheid en verlies van bewustzijn.

Kun je ziek worden van de pneumokokkenprik?

Net als andere vaccinaties kan de pneumokokkenprik soms bijwerkingen geven. U kunt op de eerste dag wat pijn, roodheid of een lichte zwelling hebben op de plaats van de prik (de bovenarm). Ook kunt u, net als na elke andere vaccinatie, last krijgen van lichte koorts en spierpijn.

Welke arm Pneumococcenvaccinatie?

Griep- en pneumokokkenvaccins zijn beide geïnactiveerde vaccins, waardoor er geen minimum interval nodig is tussen beide vaccinaties. Als u zowel een griep- als pneumokokkenvaccin toedient, vaccineer dan het griepvaccin in de linkerbovenarm en het pneumokokkenvaccin in de rechterbovenarm.

Hoe groot is de kans dat je pneumokokken krijgt?

Kinderen onder de 2 jaar en oudere mensen lopen het meeste risico ziek te worden van een pneumokokkenbacterie. Voor volwassenen geldt hoe ouder iemand is, hoe groter de kans op pneumokokkenziekte. Kinderen onder de 2 jaar krijgen daarom al jaren een pneumokokkenvaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma.